Verhalen

Wasknijpers, miljoenen wasknijpers

Volgens Jan Kuiper werden er op de Noordsingel miljoenen wasknijpers gemaakt. 'Ze kregen een zak met veertjes, een baal houtjes en een plankje met een pennetje. '

Meer lezen

Een dag uit het gewone leven buiten de muren

Als binnen de gevangenismuren de dag op gang kwam, kwamen ook de straten rondom “De Noordsingel” van lieverlee tot leven. Voormalig buurtbewoonster Anneke Smits vertelt erover.

Meer lezen

Overval op de Noordsingel

'Op 6 mei 1988, ik was toen 57 jaar oud, werd ik omstreeks 1 uur ‘s middags overvallen op de Bergselaan. Ik voelde plotseling een arm om mij heen en kreeg een mes op de keel. Ik dacht eerst dat het één of ander rot-geintje was en draaide mij om,' zo vertelt Teun van Wijk.

Meer lezen

Een blik vol GeWa's

In 1980 was Willem Helfrich als Gestichtwachter voor tien dagen gedetacheerd in de Noordsingel: ‘Zie je die tweede etage? Daar mag je vandaag werken. Er zijn veel bewaarders ziek, dus je moet je maar redden....'.

Meer lezen

Sport als resocialisatie

‘In de jaren 90 bezocht Ton Kuster in het kader van zijn afstudeerscriptie 'Sport als resocialisatie' regelmatig het Huis van Bewaring aan de Noordsingel. Met een bezoekerspasje van de reclassering mocht hij tijdens de recreatie-uren de bewoners van de A-, B- en C-vleugels wekelijks bezoeken. Totdat...

Meer lezen

De brandweer rukt uit

'Gelukkig wist ik de dakpannen met een paar zijbewegingen te ontwijken, maar er vlogen al snel meerdere dakpannen langs mijn oren, die kletterend tegen de wagen in stukken uiteen vielen,' vertelt toenmalig brandweerman Cees van Yperen over de dag dat ontsnapte gedetineerden vluchtten.

Meer lezen

Glaasje op...

Miep Lommen-van den Elzen werkte in 1946 bij dokter Snoek, op het Consultatiebureau voor Alcoholisme. Elke week bracht zij een bezoek aan het Gerechtsgebouw aan de Noordsingel.

Meer lezen

Het Paradijs

Wie droomt er niet van een uitstapje naar een tropisch eiland? Reden genoeg om in 2005 in de tuin van de gevangenis een metalen palmboom van 18 meter hoog te plaatsen.

Meer lezen

Een rumoerige jaarwisseling

In de nacht van 31 december 1977 op 1 januari 1978 bleef het tot diep in de nacht rumoerig en onrustig in de gevangenis aan de Noordsingel.

Meer lezen

Afscheidsgedicht

Koos Peters ging in 2002 met pensioen als PWI'er en schreef ter gelegenheid daarvan een gedicht.

Meer lezen